Jdi na obsah Jdi na menu

Nebojte se

5. 2. 2023

NAD PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮ

 

Milí čtenáři, rád bych poděkoval za příspěvek nebo příspěvky, kterými chcete obohatit náš zpravodaj Nedělníček, ať už jste zdejší nebo přespolní. Velmi si toho vážíme! Možná tyto řádky mohou inspirovat nebo pomoci někomu z vás, když váháte napsat svou zkušenost nebo váš prožitek k rozšíření obzoru druhých. Zkuste to…                                                                            PKF

 

NEBOJTE SE!

 

Kniha, které říkáme Bible, obsahuje mnohokrát výraz: nebojte se. Někdo už to spočítal, nevím sice přesné číslo, ale je to tam tolikrát, že to nelze přehlédnout a bije to do očí. Nebojte se, říká náš Pán, Ježíš Kristus: „Nebojte se, já jsem s vámi“. Ano? Věříme tomu? Ano?

Pak vystoupí nějaký bohatý člověk s velkým majetkem, straší náš národ a bohužel vystraší i lidi na Prajzské, v křesťanské oblasti. Čím? Plakáty, bannery a slovy, které nechci ani opakovat, bylo jich přehnaně a dost. Je otázkou, jak se lehce může člověk i křesťan nechat, a promiňte mi to slovo, „zblbnout“, ztrácí rozum, uvažování, přestane přemýšlet, co se s ním děje, a dostane strach. Při prezidentských volbách jsme mohli vybírat prezidenta z 8 kandidátů, a pak ty dva postoupivší kandidáty stačilo poslouchat v debatách, co říkají, jak co říkají a jak jeden z nich za několik hodin říká něco úplně jiného, mění svůj názor dle potřeby – populismus. Máme demokracii, svobodu, važme si toho, že už nebude volební výsledek 99,99% pro, ale že si volič může vybrat, zda volí slušnost, rozvážnost, pokoru, nebo ze strachu něco jiného.

Náš Spasitel není žádný z kandidátů, ani prezident České republiky, ale Ježíš Kristus. Ve volbách šlo o to, aby náš prezident dobře reprezentoval naši zem svým vystupováním a jednáním – důstojně a pravdivě.

Děkuji všem, kdo jste k volbám přišli, těm co volili kandidáta, který měl v programu klid, rozvážnost, pokoru, důstojnost, chuť se setkávat s lidmi, i těm, kteří volili toho, co jim slibuje vyšší důchod a že jim vyřeší všechny maličkosti, i když nemá jak.

Je dobře, že v těchto prezidentských volbách zase po delší době vyhrála především slušnost nad penězi a lží. Není dobrá atmosféra v naší rozdělené společnost, a proto pomáhejme novému prezidentu České republiky Petru Pavlovi (všimli jste si, že v našem kostele máme na hlavním oltáři sochy apoštolů Petra i Pavla - jak symbolické) v tom, co říkal v neděli po volbách na ČT1: „Jde o návrat ke slušné společnosti, nastavit trend, který už bude možné jen těžko zvrátit“.

V. Švančar