Jdi na obsah Jdi na menu

ADVENTNÍ VÝZVA 2022

24. 11. 2022

ADVENTNÍ VÝZVA PRO DĚTI I DOSPĚLÉ

 

 

2orloj_foto_vanoce.jpg 

 

Advent je zajímavou dobou, která v sobě spojuje minulost, přítomnost i budoucnost.

„Přiblížilo se nebeské království.“ (Mt 3,2) To nejsou jen slova, která adresoval sv. Jan Křtitel svým posluchačům u Jordánu před dvěma tisíci lety. Tato slova se bytostně dotýkají každého z nás.

Zkusme během letošního adventu svatému Janovi více naslouchat. Zkusme jeho slova pojmout jako výzvu a něco ve svém životě změnit, něco udělat.

Každý adventní týden nás budou provázet Janovy výroky podpořené obrázky a náměty k tomu, jak využít čas na této Zemi, který je darem od Boha.

Symbolický „orloj“, umístěný v našem kostele, bude proto důležitým prvkem tohoto adventního projektu.

 

 

Vysvětlení aktivity:

 O první neděli adventní připravíme v kostele „orloj“ s postavou Jana křtitele uprostřed, s hodinovou ručičkou a s obrázkem k aktuálnímu adventnímu týdnu.

Každá čtvrtina ciferníku „orloje“ symbolizuje jeden adventní týden.

Ručička se každou adventní neděli posune, obrázek k adventnímu týdnu se každý týden vymění. Účastníci si také každý týden berou domů jeden papírek s adventními výzvami, které se pokusí celý týden plnit.

Na Štědrý den bude dovnitř ciferníku umístěn obrázek Panny Marie s Ježíškem. Vzniklý obraz bude připomínat, že Mesiáš se již sice narodil v Betlémě, ale že stále přichází ke všem lidem. Máme se snažit, abychom měli svá srdce stále připravená na toto setkání. Zároveň se máme chovat tak, aby Boží království bylo už teď mezi námi a v nás.                           

 

Vysvětlení témat pro adventní týdny

1. neděle adventní sekyra_ba.jpg

Výroky: „Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království.“ (Mt 3,2) „Sekera je již přiložena ke kořenu stromů.“ (Mt 3,10)                                                                     

Obrázek: sekera – symbol rozhodnutí

Vysvětlení: Sekera nám připomíná, že teď je ten správný čas znovu se rozhodnout pro Boha a „odseknout se“ od všeho, co nás od Boha vzdaluje. Zvlášť si chceme tento týden uvědomit, do čeho investujeme svůj čas, a na kolik ho využíváme pro konání dobra a pro druhé.

 

2. neděle adventní lopata_ba.jpg

Výrok: Jan o Mesiáši: „V ruce má lopatu a pročistí (obilí) na svém mlatě.“ (Mt 3,12)           

Obrázek: lopata – symbol práce

Vysvětlení: Lopata nám připomíná, že máme svá předsevzetí převést ve skutečné činy. Na všem, co děláme, má být vidět, že patříme Kristu. Tento týden se snažíme naplnit svůj čas tím, že budeme konkrétně druhým lidem pomáhat a snažit se o dobré vztahy.

 

3. neděle adventní kobylka_ba.jpg

Výroky: Jan k Ježíši: „Ty jsi ten, který má přijít, anebo máme čekat jiného?“ (Mt 11,3) „Jan se živil kobylkami a medem divokých včel.“ (Mt 3,4)                             

Obrázek: kobylka – symbol posily

Vysvětlení: Kobylky byly potravou Jana Křtitele. Aby člověk podával fyzické výkony, potřebuje dostatek energie. Abychom vytrvali v konání dobra, také potřebujeme posilu. Jan Křtitel nám v dnešním evangeliu ukazuje, že nejlépe je hledat ji u Ježíše. Tento týden se proto snažme své aktivity i starosti odevzdávat s důvěrou Ježíši, podporovat slovy i činy své bližní a využívat posilu ve svátostech.

 

4. neděle adventní vcela_ba.jpg

Výroky: Jan Křtitel o Mesiáši: „On vás bude křtít Duchem Svatým a ohněm.“ (Mt 3,11) „Jan se živil kobylkami a medem divokých včel.“ (Mt 3,4)                             

Obrázek: včela – symbol spolupráce

Vysvětlení: Včelí med byl také potravou Jana Křtitele. Včely společně dokážou vytvořit dílo, které je přesahuje. Řídí se přitom pouze instinkty. My v církvi také žijeme ve společenství. Naším posláním je podílet se na rozšiřování Božího království mezi lidmi. I to je úkol, který nás přesahuje. Zvládneme ho pouze s pomocí Ducha Svatého. V tomto týdnu se snažíme co nejvíce pracovat pro společenství v naší farnosti, v rodině, v zaměstnání.                                      

 

(čerp. ze stránek Katecheté brněnské diecéze)

připravila Věra Dudová, katechetka