Jdi na obsah Jdi na menu

Blahoslavení, kdo...

4. 8. 2021

NAD PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮ

 

Milí čtenáři, rád bych poděkoval za příspěvek nebo příspěvky, kterými chcete obohatit náš zpravodaj Nedělníček, ať už jste zdejší nebo přespolní. Velmi si toho vážíme! Možná tyto řádky mohou inspirovat nebo pomoci někomu z vás, když váháte napsat svou zkušenost nebo váš prožitek k rozšíření obzoru druhých. Zkuste to…                                                                            PKF

 

Blahoslavení, kdo…

 

Žijeme v absolutně moderní době, jsme obklopeni moderními technologiemi a výdobytky vědy a techniky… člověk ještě ani nevysloví myšlenku a už ji může případně předat někomu na druhé straně naší zeměkoule… technika a pokrok jde „mílovými“ kroky pořád kupředu a běžný člověk (pozn. zejména staršího data narození) se jaksi v tom pomalu a jistě ztrácí a už si jenom zavzpomíná, jak to bylo kdysi… kdy jsme „byli ještě mladí“.

Mladá generace již takové úvahy a pocity nemá, mladí nemají problém toto všechno na 100 % efektivně využívat… je to takřka samozřejmé a normální a nikdo nechce moc přemýšlet a pozastavovat se nad tím, co bude zítra.

Kořeny a tradice našich předků nejsou v této dnešní době moc „IN“. Přemýšlet o tom, co a jak bude zítra, pozítří, případně za rok „není na místě“. Historie a témata vzniku a počátku křesťanství nejsou tak „atraktivní téma“, jako možnosti současného světa.

Proto i události, které se staly před dvěma tisíci lety, jsou jaksi pro mnohé „nepodloženy“ patřičnými důkazy, aby se o tom dalo přemýšlet anebo v lepším případě tomu uvěřit.

Chceme to všechno poznat, přesvědčit se o tom, potvrdit si to vědecky a pak se rozhodneme, jestli se tomu dá věřit nebo ne… vždyť i ve čtyřech Evangeliích popisující život a smrt Pána Ježíše jsou místa, kde se tyto Evangelia až úplně neshodují… no a dokonce i za působení Pána Ježíše na naší zemi byl mezi apoštoly jeden, kdo nechtěl uvěřit tomu, co Pán Ježíš hlásal a chtěl důkaz… Ten důkaz nakonec i dostal a jeho následná slova „Pán můj a Bůh můj“ jaksi zanikají při odpovědi pána Ježíše: „Blahoslavení, kdo neviděli a přesto uvěřili“.

Co kdybychom třeba zkusili toto blahoslavenství „tak trochu“ vztáhnout na sebe a uvěřit ve slova a skutky Ježíše Krista a jeho přítomnosti ve svátosti Eucharistie… myslím si, že to pro nás nebude tak těžké ani moc složité, ale výsledek, ten bude určitě stát za to… Neviděl jsem, ale přesto jsem uvěřil… a Pán mne zařadil mezi tzv. blahoslavené.

MP