Jdi na obsah Jdi na menu

Jene, co jsi zač?

6. 7. 2021

NAD PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮ

 

Milí čtenáři, rád bych poděkoval za příspěvek nebo příspěvky, kterými chcete obohatit náš zpravodaj Nedělníček, ať už jste zdejší nebo přespolní. Velmi si toho vážíme! Možná tyto řádky mohou inspirovat nebo pomoci někomu z vás, když váháte napsat svou zkušenost nebo váš prožitek k rozšíření obzoru druhých. Zkuste to…                                                                            PKF

 

JENE, CO JSI ZAČ?

 

Určitě si každý z nás, kdo se někdy účastnil  nedělní bohoslužby, příp. jakékoliv jiné liturgie všiml, že se občas čte Evangelium podle Jana. Kdo to vlastně byl ten apoštol Jan, evangelista, kterého v rámci liturgických textů tak často slýcháme?

Svatý Jan zaujímá jedinečné místo mezi vyvolenými učedníky našeho Spasitele. Tento apoštol a evangelista, byl bratrancem Ježíše Krista z matčiny strany. Tak jako u ostatních apoštolů není znám rok jeho narození, je však pravděpodobné, že byl ze všech nejmladší. Pocházel z Betsaidy v Galilei, podobně jako apoštol Petr. Jeho otec byl rybář Zebedeus a matka se volala Salome. Svatý Jan byl učedníkem Jana Křtitele a s jeho souhlasem se stal i učedníkem Ježíšovým.

Ježíš ho nejvíce miloval, a proto je označován za “miláčka Páně”. Zároveň je však považován za autora novozákonního spisu “Evangelium podle Jana” pojednávajícím o životě Ježíše Krista. Spolu se svým bratrem Jakubem a sv. Petrem patřili ke Kristovým nejbližším učedníkům, kteří byli účastni Proměnění Páně na hoře Tábor, vzkříšení Jairovy dcery a modlitby Páně v Getsemanské zahradě. Když byl Kristus ukřižován, jediný z učedníků, který neutekl, byl právě Jan, který spolu s Bohorodičkou, Salome a Marií Magdalskou zůstal až do jeho skonu.

Ježíš Kristus mu z kříže svěřil do opatrování svoji matku Marii. Sv. Jan tehdy přijal přesvatou Bohorodičku do svého domu a pečoval o ni až do jejího skonu kolem roku 50 a teprve poté se vydal plnit své misionářské povinnosti. Svatý Jan se dožil vysokého věku i přesto, že ho mučili a jako jediný zemřel přirozenou smrtí ve vyhnanství na ostrově Patmos.

Za krutého pronásledování křesťanů, v době císaře Domiciana, se apoštol Jan údajně nacházel v Římě. Byl prozrazen a po strašném mučení nařídil císař, aby byl hozen do kotle s vařícím olejem. Podle legendy se olej změnil v osvěžující lázeň a nijak odsouzenci neublížil. Pak byl apoštol odsouzen k vyhnanství.

Svatý Jan napsal své evangelium, kde popsal vícero událostí, které jiná evangelia nepopisují (Matouš, Marek a Lukáš). Jeho evangelium popisuje vícero událostí, které Jan osobně zažil v průběhu svého života s Ježíšem. Kromě evangelia je rovněž autorem i tří listů a Zjevení apoštola Jana. Jeho kniha „Vidění sv. Jana“ čili „Apokalypsa“ je nejkontroverznějším dílem Nového zákona. Napsal ji právě ve vyhnanství na ostrově Patmos asi v letech 94 až 95. Když císař Domician zemřel, odjel Jan do Efezu a tam napsal svoje evangelium v posledním desetiletí svého života. Zemřel kolem roku 100.

 

….. a  teď již víme, co se událo před 2 000 lety, ale více věříme tomu, co se událo před několika sty milióny let … P R O Č ?

                                                                                                          MP