Jdi na obsah Jdi na menu

Ježíš je naším světlem

3. 1. 2023

JEŽÍŠ JE NAŠÍM SVĚTLEM

 

dsc02283.jpgV dějinách lidstva, žily osobnosti, které nějakým způsobem zazářily. Přišly, zazářily, ale zhasly. I v současné době – například celebrity – herci, zpěváci nebo slavní sportovci. Zvláště teď po mistrovství světa ve fotbale – pro své fanoušky fotbalisti zazářili a je jen otázka času, kdy zase zhasnou. V minulosti se objevili také lidé, kteří udělali pro lidstvo něco důležitého a jsme jim stále vděčni - vynálezci, vědci, ti kteří udělali pro zdraví obyvatel nebo pro mír ve světě mnoho. Dokonce se o některých učíme ve škole. Ale také- přišli, zazářili a časem zhasli.

Jen jediná osobnost v dějinách lidstva přišla, zazářila a nezhasla – Ježíš Kristus. On sám je světlem. Přichází na zem od Boha, tedy ze světla, zazáří a nabízí světlo tomuto lidstvu. Vysvobozuje nás z bídy samoty, hříchu a smutku a nabízí nám lásku, odpuštění, pokoj a radost. Ti, kteří Ho přijali, mají moc, stát se Božími dětmi a žít ve světle. Když Bůh vstupuje do věcí, všechno prozáří. A to je smyslem Vánoc. Kdyby se Kristus stokrát narodil v jesličkách, ale nenarodil by se v našich srdcích, bylo by to celé zbytečné. Tento čas je pro nás pozvání, abychom Krista opět pustili do svého života, nechali se jím zapálit a sami se pak mohli stát pro druhé světlem naděje.

8.jpgDěti z naší farnosti celou adventní dobu nosily světlo lampiček k oltáři. První dny, kdy ještě nebyla v plné síle zimní viróza, která mnoho dětí později sklátila, bylo světlo jejich lampiček skutečně veliké. A děti samy zářily radostí nad tím, že se mohou aktivně účastnit bohoslužeb. Kéž toto světlo, které zažehlo jejich srdce, nezhasne s koncem Vánoc, ale je naopak začátkem nové cesty. Toto jim přeji do Nového roku 2023.

 

Od Nového roku budou obnoveny mše sv. s dětmi. Každou poslední neděli v měsíci se děti budou moci opět aktivně zapojit. Mše svatá začne vždy v 10.00 hodin v Dolním Benešově a v 8.30 v Zábřehu.                        

 V. Dudová, katechetka