Jdi na obsah Jdi na menu

Křížek v Číhošti a kříž v Dolním Benešově

3. 5. 2020

Křížek v Číhošti a kříž v Dolním Benešově

 

misijni-kriz---db.jpg

 

V sobotu 15. června 2013 vyrazil autobus s poutníky z Dolního Benešova a Zábřehu na jednodenní poutní zájezd na několik míst kraje Vysočina. Jedním z nich byla vesnice Číhošť, kde se v neděli 11. prosince 1949 při mši svaté pohnul křížek nad svatostánkem před zraky 19 přítomných svědků. Co pak následovalo, asi většina z vás alespoň okrajově zná. Mimo jiné z této události vzniklo mučení kněze Josefa Toufara komunistickým režimem. Josef Toufar na následky zvůle zemřel a je „v běhu“ proces jeho blahořečení.

V neděli 9. února 2020 (možná o týden později) přiběhl za duchovním správcem Dolního Benešova po ranní mši svaté jeden farník a říká: „Pane faráři, pojďte se rychle na něco podívat.“ A tak jsem zrychleným krokem vyšel ven a spatřil, jak se misijní kříž u našeho kostela v poměrně silném větru hýbe ze strany na stranu…

Nebyl to zázrak ani pozůstatek komunistického režimu. Byl to ale neklamný důkaz toho, že na našem misijním kříži se podepsal „zub času“, který nemnoží pouze vrásky v lidských obličejích, ale opotřebovává i jiné výtvory lidského umu a ducha… Navíc by asi nikdo z nás nechtěl zažít situaci, že by se kříž stal předmětem, který ohrožuje bezpečnost kolemjdoucích…

Oslovil jsem všechny členy farní rady s nabídkou generální opravy kříže. Většina členů farní rady se k tomuto neodkladnému záměru přiklonila. Proto se v následujícím období při příchodu ke kostelu nelekněte, když bude místo misijního kříže prázdné. Bude v opravě.

Vážení farníci, prožíváme v současné době ztížené podmínky k akcím tohoto typu, tedy k opravám. Přesto se na vás obracím s prosbou. Pokud byste v době omezeného počtu účastníků bohoslužeb chtěli a mohli podpořit opravu misijního kříže, pomozte farnosti!

Na případný finanční příspěvek je možné vystavit potvrzení o daru, které si zvláště osoby výdělečně činné mohou použít k odpočtu daně. Případně číslo účtu farnosti Dolní Benešov je: 1841239379/0800.

Děkuji vám za vstřícnost.

 

Bůh vám žehnej.                                                                   PKF