Jdi na obsah Jdi na menu

ROZLOUČENÍ

6. 7. 2021

 

ROZLOUČENÍ

rozlouceni-1.jpg

 

V uplynulých dnech se naše rodina ocitla v situaci, ve které se každodenně ocitá mnoho rodin na světě, odešel nám blízký, milovaný člověk. U nás na Hlučínsku je díky bohu stále ještě mnoho rodin, které se snaží zajistit, pokud je to jen trochu možné, důstojný odchod svých blízkých doma, v kruhu nejbližších. Tak to bylo i u našeho dědečka, za což jsem velmi vděčná hlavně mojí mamince, že přes všechny těžkosti i svoje vlastní bolesti toto umožnila a s Boží pomocí zvládla.

Poslední rozloučení s milovaným člověkem je vždy těžké, u nás věřících snadnější v tom, že věříme, že se s nimi opět jednou setkáme. I naše rodina se na tento den připravovala s přáním, aby vše proběhlo, tak jak má. Mše svatá i pohřební obřady byly pak tou nejdůstojnější oslavou života našeho dědy, za což patří velký dík především našemu panu faráři. Dědeček se vždy velmi živě zajímal o dění ve farnosti a rád naslouchal, když jsem mu vyprávěla například, kdo měl křtiny, jak jsme prožili velikonoční obřady, jaké měl pan farář kázání. Byl pyšný na své ministrující pravnuky a zajímal se o jejich službu. Myslím si, že kdybych mu vyprávěla o jeho pohřbu, nevěřil by, že takovou slávu prožívali jeho blízcí i další farníci právě kvůli němu.  O svém životě mluvil málo, v posledních letech hlavně se svými vnuky a pravnuky a mnoho z nás se až na pohřbu dozvědělo, co vše měl za sebou, jaké utrpení a strasti musel prožít. Jeho život byl součástí historie jeho „Prajzské“ i se všemi jejími specifiky, mezi něž patří i to, že mnoho mužů a mnohdy ještě chlapců muselo bojovat v řadách německé armády.

Bohu díky za život a odkaz „obyčejného“ chlapa ze Zábřehu, za to, že jsme si mohli připomenout osudy i jiných, kteří již nejsou mezi námi. Přála bych si, aby odkaz našich předků zůstával v našich srdcích a našich dětech, aby byli pyšní na své dědečky a pradědečky, aby hodnoty jako statečnost, pokora, přátelství, láska a víra v Boží ochranu zůstaly v našich životech i nadále.

Ještě jednou bych ráda jménem celé rodiny poděkovala otci Pavlovi, velmi si toho vážíme! Také bych ráda poděkovala všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na průběhu pohřbu, upřímné Pán Bůh zaplať!

MH

 

rozlouceni-2.jpg