Jdi na obsah Jdi na menu

Spojme se znovu v modlitbě za mír na Ukrajině, vyzývají evropští biskupové

23. 9. 2022

 

Spojme se znovu v modlitbě za mír na Ukrajině, vyzývají evropští biskupové

Rada evropských biskupských konferencí vyhlásila středeční svátek Povýšení svatého Kříže Dnem modliteb za mír na Ukrajině.

 12.9.2022

Svátek Povýšení svatého Kříže 14. září bude na pozvání arcibiskupa z Vilniusu a předsedy CCEE Mons. Gintarase Grušase také Den modliteb za mír na Ukrajině.

Eucharistická adorace je společnou formou modlitby zvolenou pro tuto iniciativu: ve všech evropských biskupských konferencích byly pro toto setkání připraveny liturgické pomůcky. Duchovní pastýři i věřící se shromáždí na kolenou před Nejsvětější svátostí ke společné modlitbě za to, aby Bůh dal Ukrajině mír. Následujeme tak apel papeže Františka, který vyzývá každého člověka, aby „usiloval o mír a modlil se za to, aby se myšlenky k míru a smíření rozšířily po celém světě“.

Evropští biskupové se v minulosti opakovaně přidali k papežovu hlasu, který žádá, aby byly složeny zbraně a válka na Ukrajině co nejdříve skončila. Biskupové apelovali k vůdčím představitelům jednotlivých zemí i mezinárodních společenství, aby udělali vše k ukončení této války, která ničí lidské životy a způsobuje nevýslovné utrpení.

Postní iniciativa s názvem Eucharistický řetězec, která měla za cíl ukázat blízkost církve obětem pandemie covid-19 a jejich rodinám, se letos stala také příležitostí modlit se za oběti války a výzvou k míru na Ukrajině.

Biskupská konference římskokatolického ritu na Ukrajině vyhlásila letošní rok 2022 rokem Svatého kříže. V dopise vydaném k jeho zahájení ukrajinští biskupové píšou: „Počínaje 24. únorem, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, kráčíme bolestnou křížovou cestou, při níž trpí nevinní lidé, jsou zraňováni a zabíjeni, je tu mnoho zla a utrpení! Nyní pociťujeme ostřeji než kdy jindy, že násilí vůči nevinnému je totéž, co ukřižování nevinného. Víc než kdy jindy nyní rozumíme Ježíši Kristu na jeho křížové cestě, rozumíme Jeho utrpení a smrti coby nevinného Beránka ukřižovaného lidmi, kteří se propůjčili službě zlému.“ Rok Svatého kříže zakončí slavnostní liturgie a křížová cesta za účasti všech římskokatolických biskupů Ukrajiny 14. září 2022, během Evropského dne modliteb za Ukrajinu, ve svatyni Kristova Utrpení v ukrajinském Šarhorodě.

Na stránkách www.ccee.eu naleznete seznam všech iniciativ pořádaných různými biskupskými konferencemi stejně jako modlitební pomůcky.

V St. Gallen, 12. září 2022

V příloze naleznete překlad liturgické eucharistické modlitby, kterou můžete pro tuto příležitost využít. 

 

čerp. ze stránek církev.cz:

 

Spojme se znovu v modlitbě za mír na Ukrajině, vyzývají evropští biskupové - Církev.cz (cirkev.cz)