Jdi na obsah Jdi na menu

STÁT SE KOSTELNÍKEM?

2. 8. 2020

POD POKLIČKOU

 

Milí farníci, během zastupování v různých farnostech v okolí blízkém či vzdálenějším se mohu potkat s obětavými lidmi, kterých se někdy ptám, jak se ke službě dostali. Někteří se podělí o svou zkušenost, a tak zde je jedna z nich:

 

STÁT SE KOSTELNÍKEM?

 

Co skrývá tato duchaplná otázka?  A světe – div se. Byla mi nabídnuta tato činnost, prostřednictvím které dotyčný pečlivěji nakoukne pod pokličku různorodých liturgických zákonů, předpisů a spoustu zajímavých informací v oblasti víry a náboženství.

        V počáteční fázi jsem jednoznačně reagoval negativně, s tím, že tuto nabídku nemohu přijmout a to hlavně z časových důvodů s ohledem na zaměstnání a na výpomoc starší, postižené osobě. Přes veškerá váhání však u mě zvítězil Duch svatý, který mě osvítil a dodal mnoho energie zejména pro počáteční období.

        Práce kostelníka v průběhu roku je velice pestrá a prakticky závisí na období, v jakém se zrovna nacházíte. Jiná je doba postní, jiná v mezidobí a jiná zase v době adventní. A už tady se nám chrlí možnosti kostelníka při výkonu své funkce. Nesmíme při tom všem zapomenout na čistotu a pořádek jak v samotném kostele a hřbitově tak i v okolních prostorách kostela.

         Pocit být tak v bezprostřední blízkosti Nejsvětější svátosti a být součástí mše svaté vám nikdo neumožní, a to jsem byl v mládí ministrantem.

         A proto děkujme v nynější náročné době Pánu Bohu, Panně Marií, všem svatým, za všechny dary, které pravidelně dostáváme i když někdy s vypětím hodně sil a věříme, že se opět můžeme těšit na další, zítřejší den.

 

                                                                                              RP

Dodatek:

      Abych vykonával činnost kostelníka v našem kostele, mě oslovil náš duchovní správce. Nastala situace, že v našem kostelíku stávající kostelník chtěl jak ze zdravotních, tak letitých důvodů svou činnost ukončit. A tak jsem k 1.1.2018 činnost kostelníka započal souběžně s končícím kostelníkem. Ten pak koncem ledna, po mém zacvičení, skončil definitivně. Jinými slovy tuto službu vykonávám dva a půl roku, jako kostelník jsem tam sám a s nikým se nestřídám. Skutečnost je však ta, že těch mší svatých není hodně – neděle, úterý, první pátky a cca 10 pohřbů za rok.