Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis ze schůze pastorační a ekonomické rady ŘKF Dolní Benešov ze dne 26. 05. 2022

10. 6. 2022

Zápis ze schůze pastorační a ekonomické rady ŘKF Dolní Benešov ze dne 26. 05. 2022

Přítomni:

P. Pavel Kuchař - farář, Pavel Burian, Jan Harazim, Marie Babíková, Otmar Diehel, Jan Adamík, Monika Hudeczková

Host – Vlastimil Teper – stavební technik pro Děkanát Hlučín

 

  • přivítání členů farní rady a krátká vstupní modlitba
  • od 1.4.2022 probíhá 2.etapa obnovy –Nové dveře a repase dveří kostela sv. Martina v Dolním Benešově.  Nové dveře se již vyrábějí a po slavnosti Božího Těla budou postupně vyměňovány. Předpokládaná cena je cca 670 tis. Kč, vzhledem k postupné výměně nebude nutné kostel uzavírat a měl by být dle situace pouze v omezeném provozu.
  • V.Teper  ( stavební technik hlučínského děkanátu) informoval farní radu o možnostech postupu v další etapě obnovy – restaurování plastických štuk. Dle jeho informace se jedná o unikátní renesanční štuky z doby okolo roku 1500, které jsou  několikrát přemalovány a je potřeba je nechat odborně restaurovat. Odhadovaná cena se pohybuje okolo 2,5 -3 milionů korun. Farní rada odsouhlasila vypracování restaurátorských záměrů odbornou firmu. Tyto záměry by bylo možné použít při žádostech o dotace, protože finanční náklady budou velmi vysoké a farnost sama finančně opravu neutáhne.
  • Opravy fasády v presbytáři kostela sv. Urbana v Zábřehu bude provedena svépomocně V.Dudou.
  • Letošní výročí 210 let od narození Cypriána Lellka, kromě možnosti se zúčastnit zádušní mše v neděli 23.10. v 10:00 bude také farníkům nabídnuta možnost poutě do Wódki, termín bude ještě upřesněn.
  • Pro finanční prostředky vybrané v rámci postní almužny formou Postniček zatím nebyl vybrán účel, který by byl podpořen, zatím vyčkáme.
  • Tradiční červnová akce fotbal kněží s muži z Kolovratu se neuskuteční, naopak Šípková slavnost by proběhnout měla, termín bude upřesněn.
  • V průběhu června bude zahájeno přihlašování k svátosti biřmování na webových stránkách farnosti. Samotná slavnost by měla proběhnou v příštím roce.

 

 

V Dolním Benešově 26. 05. 2022

Zapsala: M. Hudeczková