Jdi na obsah Jdi na menu

ZLATÉ HVĚZDY NA MODRÉM NEBI OPĚT ROZZÁŘÍ KLENBU KOSTELA

1. 9. 2024

ZLATÉ HVĚZDY NA MODRÉM NEBI OPĚT ROZZÁŘÍ KLENBU KOSTELA

mask-3.jpeg 

Exstarosta Josef Zawadský si prohlíží restaurátorské sondy ve stropě presbytáře ještě před zahájením rekonstrukčních prací. “Jsem moc rád, že jsem to mohl vidět takhle zblízka a že po lešení ještě pořád zvládnu vylézt,” usmívá se ve svých 84 letech.

mask-2.jpeg

Strop s odkrytými vrstvami přemaleb, tmelenými částmi i fragmenty, na nichž se provádí barevná zkouška rekonstrukce původní výmalby.

mask-1.jpeg

Detail hvězdné výzdoby.

 

Pohled, jakým se kochali naši předkové v 17. století, se naskytne dolnobenešovským farníkům a nejen jim, při pohledu na stěny a strop kněžiště kostela sv. Martina, jehož první fáze opravy má být dokončena do konce října. Podle restaurátorů by se ten termín měl stihnout.

Umělečtí malíři nyní pracují na restaurování stropu, jehož nová podoba bude pro dolnobenešovské občany největším překvapením, protože bude úplně jiná, než na jakou byli nejen oni, ale i mnohé další generace, po staletí zvyklí.

Restaurátoři objevili pod vrstvami přemaleb původní výzdobu, jež měla nejspíš představovat hvězdné nebe. Z původních prvků zbyly jen hvězdičky a zbytky modrého podkladu. Malíři tyto fragmenty nebudou konzervovat, ale rekonstruovat, neboli obnoví je do předpokládané původní krásy z poslední třetiny 17. století, kdy se chrám definitivně dostavěl.

Četné přemalby stropu

Strop byl přemalován několikrát. Naposledy před zhruba třiceti lety, kdy bílá barva zakryla socrealistický obraz. Pamětníci ještě jistě mají v hlavě obraz Svaté rodiny, která však byla vyobrazena v poněkud dobovém údernickém duchu.

“Vznikl začátkem šedesátých let, to jsem se zrovna vrátil z vojny,” zavzpomínal bývalý starosta Josef Zawadský, který se o průběh restaurátorských prací živě zajímá. Svatý Josef tehdy držel v ruce kladívko a opíral se o ozubené kolo, v pozadí čoudily komíny průmyslového závodu, který snad měl připomínat místní armaturku.

“Ten obraz byl přetřen latexovým nátěrem, snad aby dlouho vydržel. Nešel nám vůbec dolů,” uvedla pro Nedělníček restaurátorka BcA. Renata Svobodová.

Autor tohoto článku si vzpomíná, že když pan farář Alois Čunderle (1922–2001) po poradě s odborníky nechal tento obraz při výmalbě interiéru zakrýt bílým nátěrem, setkal se tento krok s údivem i překvapením farníků, kteří si na svéráznou výzdobu mezitím zvykli. “Obraz nezmizel, kdyby jej příští generace chtěly odkrýt, nebude to problém,” uklidňoval tehdy páter Čunderle, od jehož úmrtí uplynulo v srpnu již 23 let.

Při současné renovaci je ale tato vrstva přemalby navždy pryč. Asi ji ale není proč příliš želet, historickou hodnotu neměla, snad jen jako kuriózní prvek doby.

Hvězdy ze zlata

Podle odborníků byl strop poprvé přemalován už v 18. století. Tato přemalba nebyla nijak ornamentální, spíše šlo o geometrický koncept, kdy malované linky různě kopírovaly klenutí stropu.

Restaurátoři v současné době odkryli původní vrstvu, kterou jako hlavní prvek tvoří křížky, či spíše hvězdičky. Ty jsou nyní nahnědlé, ale podle odborníků byly původně zlacené. Restaurátoři v minulém týdnu tmelem zarovnávali strop, aby povrch zahladili. Na části stropu také provedli barevnou zkoušku, aby zjistili přesný odstín modré, která bude tvořit oblohu, na níž se zaskví zlaté hvězdy. Několik hvězdiček je již také pozlaceno. Čtenáři Nedělníčku mají jako první možnost vidět a utvořit si představu, jak bude výsledná rekonstrukce výmalby vypadat.

 

Marek Sklář