Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis ze schůze pastorační a ekonomické rady ŘKF Dolní Benešov ze dne 13. 10. 2022

7. 11. 2022

Zápis ze schůze pastorační a ekonomické rady

ŘKF Dolní Benešov ze dne 13. 10. 2022

 

Přítomni:

P. Pavel Kuchař - farář, Pavel Burian, Jan Harazim, Marie Babíková, Otmar Diehel, Jan Adamík, Monika Hudeczková, Martin Chřibek. Hosté: V. Teper – stavební technik děkanátu Hlučín, Petr Bábík – kostelník ZÁ.

Přivítání členů farní rady a krátká vstupní modlitba.

Jednání:

2.etapa obnovy –Nové dveře a repase dveří kostela sv. Martina v Dolním Benešově je již dokončena, schází doplatit pouze poslední fakturu, která bude uhrazena až po opravě drobných nedodělků. Bude také instalováno nové Brano na hlavní vstupní dveře.

V.Teper  (stavební technik) informoval farní radu o zpracovávání restaurátorských záměrů, potřebných k podání žádostí o dotace. Další etapou obnovy by byla oprava klenby v presbytáři u vstupu do kaple sv.Josefa včetně výmalby. Finanční odhad na tuto akci se pohybuje okolo 1 milionu korun.

V této souvislosti se farní rada dohodla na podání žádosti o příspěvek na Město Dolní Benešov do konce října letošního roku.

V kostele bude také provedena oprava schodů ke zvonům.

V letošním roce bude oceněn biskupem za dlouholetou záslužnou činnost ve prospěch farnosti pan Josef Zawadský, slavností mše se uskuteční v sobotu 15.10.2022 v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.

Farní rada také projednávala možnost uskutečnění sbírky na topení, případně na elektřinu. Zatím se vyčká na vyúčtování a nastavení nových záloh. Bylo také farní radou doporučeno, aby v rámci šetření elektřinou nebyly zpřístupňovány dámská a pánská oratoř. Prosíme farníky, aby toto respektovali, v hlavní chrámové lodi je dostatek volných míst a svítit pro jednotlivce na oratoří je v současné době nadstandard.

V příštím roce bychom rádi obnovili sportovní a společenské akce organizované farností jako je fotbalový zápas kněží či oblíbená Šípková slavnost.

Byl projednán návrh několika farnic o pořízení jiného obrazu Božího Milosrdenství v kostele sv.Martina. Farní rada se rozhodla zachovat původní obraz, který je vyhotoven místním malířem a je tak originálnější než fotografie používané jinde.

V Dolním Benešově 14. 10. 2022.                Zapsala: Monika Hudeczková