Jdi na obsah Jdi na menu

BIŘMOVANCI V OSEKU

9. 9. 2020

TAK JSME VYJELI…

 

birmovanci---2-osek.jpg

 

Milí farníci,

jelikož naši biřmovanci našli odvahu napsat pár vět ke společnému pobytu mimo domovskou farnost, uvádíme zde všechny jejich příspěvky. PKF

 

Celou cestu zpět domů jsem přemýšlel nad tím, jak vyjádřit svůj pocit z pobytu v klášteru Osek. Nádherné prostředí kláštera, veškerý servis, který pro nás byl připravený a to jak o nás bylo postaráno nelze než vynachválit. Celá historie místa, která díky pobytu a ubytování přímo v klášteře, na nás dýchala každým okamžikem. Pěkným zážitkem byla i návštěva Mariánských Radčic s nádhernou farou a kostelem Panny Marie Bolestné. Nelze opomenout i bohaté pohoštění u kněze v Mariánských Radčicích a samozřejmě večery strávené u výborného piva Ossegg. Jak na klášteru, tak na klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie především, jde vidět kus poctivě odvedené práce.  A komu na závěr poděkovat? Všem, kteří se na tak krásném a nevšedně prožitém víkendu podíleli.

                                                                                              LH

 

Cesta z Dolního Benešova do Oseku se zdá být pro někoho příliš dlouhá, náročná nebo také únavná či stresující, ale mně osobně nejvíce dobrodružná.

Musím se přiznat, že jsem byla prve na rozpacích, když jsem se dozvěděla, že naše cesty směřují do kláštera. Jelikož jsem tam nikdy nebyla, netušila jsem, co na nás čeká.

Byla jsem mile překvapena rozlehlým areálem, který obklopovaly nejen nádherné záhony různých květin a keřů, ale rovněž i z milých, hodných a dobrosrdečných lidí. V neposlední řadě mě velice nadchlo i vnitřní prostředí. Krásná, jemná gotika se střídala s nádherným a bohatým barokem. Ve zkratce – slast pro oči i duši. I z těch velkých či malých, ale zato cenných knih, šlo jen těžko odtrhnout zrak.

Úžasná parta lidí, nádherný kostel, krásná příroda, dobré jídlo a bohatá historie… Co více dodat? Snad jen to, že tato návštěva pro mě určitě nebyla poslední.

STN

 

V mém případě to byla už několikátá návštěva oseckého kláštera. Proto jsem si ke komentáři vybrala jiná místa, která mě v průběhu pobytu zaujala. Obrovský duchovní zážitek ve mě zanechala sobotní pouť do Mariánských Radčic. V průběhu výkladu nám bylo sděleno, že v době největšího rozkvětu se na těchto místech sdružovalo až 10 000 věřících, kteří putovali na toto posvátné místo s mariánským kultem. Celou atmosféru místa jsme si připodobnili, kdy jsme procházeli pod ambity a zpívali oslavné mariánské zpěvy. Byl to skvělý duchovní zážitek. V neděli jsme se vydali na mši svatou do sousedního Duchcova. Mši svatou sloužil pan farář Kuchař a kromě skupinky biřmovanců bylo přítomno asi pouze 8 místních občanů. Tato malá účast věřících v kostelích v severních Čechách je typická a souvisí s odsunem německého obyvatelstva po druhé světové válce. Dosídlené obyvatelstvo nemá k místu vztah a nesnaží se o obnovu tradic. To si pak člověk hned více váží našich prajzských hodnot. 

KP

 

Klášter v Oseku je magické místo, které mě velice uchvátilo. Prožili jsme zde nádherný víkend, kdy jsme mohli trochu zpomalit. 

Prožít tak chvíle sami se sebou, uvědomit si hodnoty života a hlavně jako budoucí dospělí křesťané upevnit svou víru v Pána Boha .

DK

 

Jak Pan farář málem hřích spáchal.

Při zpáteční cestě jsme se zastavovali na čerpací stanici doplnit pohonné hmoty a doplnit tekutiny. My s manželkou jsme hned zamířili k automatu na náš oblíbený nápoj, kávu. Cestou k automatu jsem vytáhl z regálu minerální vodu. Tato láhev mi však vadila při nasazování víčka na kelímek kávy a proto jsem láhev podal manželce. Ta láhev postavila na stolík a čekala, až vyřídím problematiku kávy. Mezi tím přišel p.farář a prohodil pár slov s manželkou a přitom si všiml stojící láhve, pak se jal taky automatu na kávu. Mezitím už jsme vyšli před čerpací stanici, kde už čekali ostatní. Zanedlouho se k nám připojil p.farář a v ruce nesl láhev minerálky a volá na manželku, že si ji uvnitř zapomněla. Manželka si láhev převzala a s radostí mi říká, tady ti p.farář přinesl tu tvojí minerálku. Háček byl však v tom, že tuto minerálku nikdo neplatil a to znamená, že došlo k neúmyslnému zcizení