Jdi na obsah Jdi na menu

Novokněz P. Jan Slepička 10.12.2023

10. 12. 2023

NOVOKNĚZ P. JAN SLEPIČKA

dsc08061.jpg

 

dsc08023.jpg dsc08034.jpg

Novokněžské požehnání měli možnost přijmout všichni, kteří se účastnili nedělních bohoslužeb 10.12. v Dolním Benešově.

"Když jsem přemýšlel, co bych měl k dnešnímu evangeliu říci, tak mě jako první myšlenka napadla - CESTA. Už prorok v prvním čtení na nás volá : "Na poušti připravte Hospodinovi cestu, v pustině urovnejte stezky našemu Bohu! "Hospodin přichází po cestě směrem k nám. Poslal svého Syna, který přichází s velikou mocí, ale nevíme přesně, kdy přijde podruhé znovu na tento svět, ve své slávě.

Pán přijde, ale v čase, kdy bude sám chtít. Evangelium se opět vrací k textu z Proroka Izajáše: Hle já posílám svého posla před tebou, on ti připraví cestu. My jsme na cestě k Bohu a On je na cestě k nám. 

Znovu tady máme ADVENT, který nás staví v jistém smyslu opět na začátek cesty. Je to podobné jako ve hře Člověče, nezlob se. Už si myslíte, že jste se svou figurkou v cíli, ale pak vás někdo vykopne a vy musíte znovu do domečku, na začátek cesty. Stejně tak v adventu znovu stojíme opět na začátku cesty. A děje se to záměrně. Abychom si uvědomili, že Boha nemůžeme jen tak uchopit, nemůžeme k němu dojít jen tak, vlastními silami. Živá víra nesmí nikdy ustrnout. Ale musí se stále hledat, musíme stále od ní něco očekávat. Stále jsme na cestě, podobně jako Abrahám. Je to cesta nového a nečekaného. Už si často myslíme, že Boha známe, ale ne. Stejně jako izraelité na poušti, i my se musíme znovu vracet na začátek a přiznat si, že jsme vlastně pořád na startu a znovu a znovu musíme začínat....Pouze touha dokáže oživovat lásku, kterou si musíme uchovat živou...

Jsme na cestě k Bohu, ale Bůh je také na cestě k nám. Ale můžeme říct, že On už tu cestu k nám završil. Tím, že poslal svého Syna. A to docela mění perspektivu. Ježíš se ve svém lidství nám stal ve všem podobným. Prožívá s námi všechno to dobré i zlé. Kráčí s námi po té naší cestě. Můžeme si být jisti, že vždy, když se ocitneme na začátku, On nás nasměruje, On nám jde vždycky po boku, abychom se vydali správnou cestou, směrem k Bohu.

A když budeme někdy klopýtat na cestě a nebudeme si jistí, volejme: Můj Pane Bože, nemám tušení kam kráčím, nevidím před sebou cestu, nemohu vědět, jak to všechno skončí. Ani doopravdy neznám sám sebe, a to, že si myslím, že následuji tvou vůli, ještě neznamená, že tak skutečně činím. Ale věřím, že tvé, touze po tom, abych se ti zalíbil, skutečně nalézáš svoji víru. A doufám, že tato touha naplňuje vše, co konám. Doufám, že nikdy neudělám nic, co by se této touze příčilo. A vím, že pokud to zvládnu, ty mě povedeš správnou cestou. I když já o tom nebudu mít tušení. Proto ti budu vždy důvěřovat. I kdybych si připadal ztracen ve stínu smrti. Nebudu se bát, neboť ty jsi vždy se mnou, nenecháš mě, abych nástrahám čelil sám. (část z promluvy P. Slepičky)

P. Jan Slepička, rodák z Ostravy-Zábřehu, přijal z rukou biskupa Martina Davida kněžské svěcení v sobotu 24. června v ostravské katedrále Božského Spasitele.

(foto V. Dudová, vytvořeno 10.12. 2023, přepsala V. Dudová)

více fotografií zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2023/novoknez-p.-jan-slepicka-10.12.2023/