Jdi na obsah Jdi na menu

SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ- BOŽÍ HOD 25.12.2022

26. 12. 2022

SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ- BOŽÍ HOD

 

dsc02605.jpg

 

dsc02593.jpg dsc02598.jpg

 

"Koleda "Tichá noc", má tři sloky.  Zazpíváme si ji společně na závěr. Chceme tím také vyjádřit, že Ticho potřebujeme také do našich životů. Ticho, které má otevřít cestu Božímu slovu, které se stalo člověkem.

V koledě "Narodil se Kristus Pán", kterou lidé tradičně lidé zpívají na závěr vánočních bohoslužeb, je zmínka - Goliáš oloupen, veselme se, člověk jest vykoupen, radujme se. Příběh Goliáše známe. David a Goliáš, slabý proti silnému, malý proti velkému. Ten, který je už dopředu v očích člověka jako ten, kdo prohraje, proti tomu, který díky svému postavení, své pozici už je dopředu určen jako vítěz. A všechno je naopak, Tak jako to často bývá v lidských životech, co se týče představ. Samozřejmě je to předzvěst narození Krista, jenž překoná všechno a všechny, kteří člověka chtějí oloupit o Boha, ale je to také zmínka Božího protivníka, který chce člověka oloupit o to vnitřní ticho, snahu pečovat o duši, nejen o tělo. To všechno je práce Goliáše, který ale Kristem Pánem byl oloupen.

To by mohl být důvod naší radosti. Goliáš je oloupen o to, aby neukradl lidskou duši. Tak prosíme znovu našeho Pána, Ježíše Krista, ať o ní pečuje. Ať nám ukazuje, jak o ni nepřijít, jak nedávat důraz pouze na to, co je vnějškové, povrchní, ale pamatovat a nezapomenout na to, na čem nejvíce záleží pro tento život, ale i pro budoucnost. Goliáš oloupen, člověk jest vykoupen Ježíšem Kristem!" PKF

 

 

fotografie zde:

Římskokatolická farnost Dolní Benešov - Fotoalbum - rok 2022 - Slavnost Narození Páně - Boží Hod 25.12.2022 (estranky.cz)