Jdi na obsah Jdi na menu

Slavnost Těla a Krve Páně B - 2.6. 2024

2. 6. 2024

SLAVNOST TĚLA A KRVE PÁNĚ

dsc00235---kopie.jpg

dsc00214.jpg  dsc00236.jpg

V neděli 2. června byl hlášen déšť, přesto se po mši svaté na Náměstí Cypriána Lellka sešlo mnoho družiček s košíčky plnými květů, aby vytvořily překrásný barevný koberec pro Pána Ježíše. Slavnost Těla a Krve Páně se opět slavila průvodem kolem každoročně nazdobených oltářů a i když nám letos Bůh seslal déšť, který už nutně úroda potřebovala, nic to na kráse této slavnosti neubralo. Družičky a většina farníků vytrvali promočení až do konce. Kéž naše víra ustojí mnoho takových zkoušek a jak řekl v promluvě pan děkan P. Kuchař, kéž se eucharistie stane i naší posilou.

"Slavnost Eucharistie, tedy Tělo a Krve Krista, se stalo při velikonoční večeři, která měla několik chodů. Nebylo to speciálně proto, aby by Pán Ježíš řekl, při soustředěnosti apoštolů, když jim lámal chléb a říkal tzv. "proměňovací slova", která kněz používá při mši svaté, nebylo to speciálně pro tento úkol, byla to tradiční velikonoční večeře, do které Ježíš vložil nový prvek, to znamená mezi jídlem strhl jejich pozornost.

My jsme lidé konzumní, bez urážky. Žijeme v konzumní době a konzumujeme nejenom potraviny, nápoje, ale všechno. Kulturu, chodíme poslouchat koledy, místo abychom je zpívali s radostí, konzumujeme produkci někoho jiného, další a další výrobky atd. Jsme lidé konzumní společnosti a v ní i dnes Pán Ježíš přichází a uprostřed toho konzumování se nám chce stát pokrmem a nápojem. Trošku za jiných okolností, stejně jako v době apoštolů. Nebyla to mimořádnost, ale byla to součást běžného života. O to těžší je to možná dnes rozlišit mezi konzumním a posvátným. To je jedna věc.

A druhá věc - když byla Velikonoční večeře s Ježíšovým chlebem, o kterém řekl, že je to jeho tělo a kalichem vína a řekl toto je má krev, když to všechno proběhlo, šli na Olivovou horu, co se tam stalo? To víme. Tam se stala zrada, Pán Ježíš byl vydán do rukou chrámových vojáků, tedy Jidáš a jiní,  takže vlastně velikonoční večeře a eucharistie se stala posilou pro zkoušku, krajní zkoušku.

Jíme proto abychom žili, někdo to má naopak, ale přijímáme eucharistii, abychom zvládli zkoušky. Tak to je poselství dnešní neděle, které si připomínáme, protože už jsme to několikrát v životě slyšeli, ale je dobré si tyto podstatné prvky, i při dnešní slavnosti připomenout." P. Pavel Kuchař, děkan

fotogalerie zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2024/bozi-telo-2.6.2024/

(vytvořila + foto V. Dudová , vytvořeno 2.6.2024)