Jdi na obsah Jdi na menu

Svátek sv. Štěpána 26.12.2022

26. 12. 2022

SVÁTEK SV. ŠTĚPÁNA

 

 

dsc02622.jpg

 

dsc02614.jpg dsc02619.jpg

 

Po delší době nás opět navštívil bohoslovec Vojtěch Kolář, který v současné době studuje v Římě.

"Nejprve vám chci popřát, ať zbytek Vánoc prožijete v pokoji a radosti, ať vás Boží požehnání a křesťanská naděje provází i v nadcházejícím Novém roce. 

Svatý otec František nedávno řekl novinářům, že by si k letošním Vánocům nejvíc ze všeho přál mír na světě. I já se připojuji k jeho přání, ale spolu s modlitbou za ukončení války na Ukrajině a všude jinde, bych vás chtěl povzbudit a pozvat, abychom se my všichni víc snažili, aktivněji usilovali, o mír, pokoj a usmíření v našich rodinách, všude tam, kde jsme. V naší farnosti, v našich rodinách, ve vztazích. Protože často myslíme na mír ve světě, a na různé globální a politické problémy a přitom zažíváme neodpuštění a zlobu ve vztazích s nejbližšími. 

On přišel, aby vykonal očistu od hříchu a zasedl po Boží pravici na výsostech. Bůh se nestal člověkem aby nás dojímal. Když se podíváme do jesliček nebo na Jezulátko, co vidíme? Vidíme, kým se pro nás Boží syn stal. Byl bezbrannější a bídnější než jsme my sami. Ano. Ale nezapomeňme kým vždycky byl a je. On všechno udržuje svým mocným slovem. Celý náš vesmír, život, každého z nás. Bůh se nestal člověkem, aby nás dojal, aby nám vykouzlil úsměv na tváři, nebo aby potěšil naše děti folklórním zpěvem a koledami. On přišel, aby vykonal očistu od hříchu a zasedl po pravici Boží Velebnosti, i se svým lidstvím. Právě s tím, které přijal v Betlémě z Panny Marie. A toto poznává a vyznává i jáhen Štěpán, tváří v tvář vlastní smrti, když ho kamenovali- "Vidím nebesa otevřená a Syna člověka, jak stojí po Boží pravici! ".

Co vidím já a co vidíte vy, když se podíváte na Jezulátko a co uvidíme jednou tváří v tvář smrti? O tom je třeba přemýšlet už teď. Je potřeba promyslet to do důsledku, protože v tomto neexistuje žádná lákavá alternativa. Je potřeba si načrtnout takovou spojnici mezi Betlémem, Golgotou a Boží nebeskou slávou. Protože toto je naše cesta, to je náš směr. To je to, co pro nás Bůh připravil a to je to jediné, co stojí za to. Ale můžeme se zamyslet - Kde jsem já na této dráze? Ještě jako dítě žasnu jako dítě v Betlémě? Nebo se veselím třeba na svatbě v Káně Galilejské? Nebo už se blížím k nějaké své Golgotě? A kdy se tím začnu vážně zabývat? Až to bude pro mě aktuální.? Až budu mít čas, třeba ve stáří? Ale vím já, jak dlouho mi bude sloužit rozum nebo vůle? 

Do tvých rukou, Pane, svěřuji svého ducha." Bohoslovec Vojtěch Kolář

 

fotografie zde:

https://farnost-dolni-benesov.estranky.cz/fotoalbum/rok-2022/svatek-sv.-stepana-26.12.2022/

 

 

fotografie zde: