Jdi na obsah Jdi na menu

Advent

3. 12. 2018

Adventní doba dnes klade důraz na aktivitu. Prostě vymyslet něco, čím mohu dát najevo sobě a Pánu Bohu, že se snažím. Maminka pro dítě nebo děti a třeba i babička pro vnuka nebo vnuky narazí na tzv. Adventní kalendář, který se objevuje v různých podobách v obchodech (sezónní zboží) nebo jinde, koupí ho a šup – aktivita je na světě!

Kuřák si řekne, že omezí svůj zlozvyk ze dvaceti na deset denně. V duchu si řekne, že kdyby se to nepovedlo, tak to zkusí příště znovu nebo při jiné příležitosti. Ale aktivita (alespoň zamýšlená) je na světě.

Někdo si řekne zase něco jiného, že ubere nebo přidá v tom či onom. Je chvályhodné, že o tom přemýšlíme. Prostě všude kolem nás se dává důraz na aktivitu, tak to je ta správná cesta, to je ten správný směr. Já jsem našel způsob, jak tuto dobu, se kterou si někdy nevím rady (protože sice všude jede „vánoční atmosféra“, ale Vánoce jsou až za pár týdnů), něčím naplnit, aby nesplynula s ostatní všedností.

Jedna z ústředních biblických postav adventní doby – Panna Maria – postavila své očekávání Božích plánů na vyjádřených slovech: „Ať se mi stane podle tvého slova“. To je její odpověď na andělské poselství.

Z toho je vlastně výzva, abych tichem adventu přehlušil lomoz předvánočního shonu, který mě chce vtáhnout. Tichem adventu se chci těšit na příchod NĚKOHO.

Může mi k tomu pomoci modlitba růžence. To není ztracený čas, když posouvám zrnka růžence mezi prsty a nahlas, potichu nebo v duchu říkám posvátná slova této modlitby (její přesné schéma je v přední části Kancionálu pod číslem 009).

Umíte si představit, že v dnešní době v podvečer nebo večer sedí někde v bytě nebo domě našeho města máma se svými dětmi či dítětem a modlí se modlitbu růžence, případně desátku růžence? Že překonala své vlastní předsudky, „bělmový“ pohled svých potomků, vzala do rukou růženec a dokonce přizvala i svého muže? Neumíte si to představit? Ale proč? Máte strach to vůbec zkusit? To je škoda. No nic, tak se běžte honit s ostatními, abyste měli pocit, že děláte něco užitečného. A že advent jste vlastně „nepropásli“.

PK