Jdi na obsah Jdi na menu

BEZ SLITOVÁNÍ

5. 10. 2020

BEZ SLITOVÁNÍ

 

          Bylo to možná z nějakého „hecu“ nebo z dobré nálady, když před šesti lety (5.6.2014) při setkání starostů Hlučínska u našeho rybníka Nezmar na tzv. Dračích lodích zazněl nápad. Jaký? Jeden ze starostů v mé přítomnosti řekl: „A co, kdyby si pani faráři zahráli fotbal proti starostům z Prajzské?“ Předběžně jsem na to kývnul, a že se jich určitě zeptám…

A zeptal jsem se kněžských fotbalových „celebrit“, které řekly – ano!

A tak jsme se poprvé sešli v Bolaticích v roce 2015 a pak každý rok na jaře, nejvíce v tělocvičně sportovního areálu v Kravařích – Koutech. Zápasy proběhly bez účasti diváků (mám podezření, že to od nás okoukala vláda při blížící se pandemii).

Po vstupním přivítání na hřišti jsme se na malou chvilku ztišili a všechny přítomné jsem vyzval k modlitbě Otče náš. Vyzvání se týkalo jak katolíků věřících, tak katolíků nevěřících, kterým modlitba určitě neuškodí.

Vždycky jsem měl obrovskou touhu rozdrtit tým starostů způsobem, jako když slon zašlápne mravence… Trnul jsem, kdo z kněží se přihlásí, že by přijel hrát. Trnul jsem, jak kněz-fotbalista přijme fakt, že v den zápasu přijel i kněz-skoronefotbalista, který podobně jako já udělá na hřišti více škody než užitku… A ty nervy během zápasu! A pak – ty prohry – neodradí kolegy od budoucího setkávání se se starosty?

Po ukončení hrací doby skoro vždycky zaznělo z úst jednoho starosty, že jsme se sešli hlavně proto, abychom byli spolu a věděli o sobě, ale co naplat – s tím slonem a mravencem to bylo většinou naopak!

A letos přišel čtvrtek 24. září. Sešli jsme se už pošesté, tentokrát znovu na malém hřišti v Bolaticích. Deset hrajících starostů (případně mohl být ve hře někdo ze zaměstnanců úřadů) a deset hrajících kněží z naší diecéze. Dvakrát 30 minut boje na život a na život. Výsledek 5 : 5!

Rozhodčí se mě ptá: „Budou penalty, aby se rozhodlo o vítězi?“ V duchu jsem si pomyslel: „To víš, že jo. Starostové mají brankáře, co chytá ve fotbalové soutěži, a my máme brankáře, co se snaží chytat nové ovečky ve farnosti – a do toho penalty?“ Pro jistotu se ptám kněží: „Chcete penalty?“ Odpověď sborově: „ANO!“ Jak chcete, pomyslím si.

Penalty kněží vyhráli!

Děkuji všem za ochotu přijet, za ochotu hrát a za to, že kolegové snáší mou malou odvahu či nedůvěru.

                                                                                 PKF

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář