Jdi na obsah Jdi na menu

Bolko

8. 8. 2016

Bolko…

 

Rozmanitost pojmenování nejrůznějších předmětů v nářečí našeho hlučínského regionu vás určitě přivedla k tomu, že význam slova „bolko“ znáte… Správně. Jde o balón neboli míč.

Jak „bolko“ popsat? Je to docela malé, kulaté, někdy bílé a někdy strakaté. Přesto, že to není samo o sobě nějak mimořádně hezké, chlapi za tím lítají více, než lítali v pubertě za dospívajícími děvčaty. Bolko působí mnohým obrovskou radost, když padá do sítě soupeře, ale naopak dokáže i přinést pocit smutku, zklamání, až skoro marnosti, když se kutálí v brance týmu, kterému fandím. Bolko způsobuje, že se mezi různými týmy v různých částech kontinentů „točí“ obrovské peníze, o kterých by se vám ani nesnilo (i když vaše sny neznám a možná bych se divil).

Rád sleduji některé sportovní přenosy. Když píšu – některé – mám tím na mysli především mistrovství světa nebo alespoň Evropy v hokeji a ve fotbalu. Zvláště pak mám rád zápasy, kterých se zúčastní náš národní tým. To si pak připadám jako vrcholový sportovec, jako bych na té hrací ploše byl s nimi. Dokonce si po některém takovém zápase připadám více unavený, než samotní hráči na televizní obrazovce. Kombinuju, plánuju, rychle se stahuju k vlastní bráně, dělám drobné změny v sestavě a taktice… Klidně bych si na sebe oblékl při těchto přenosech i nějaký „značkový“ oděv, doplněný drobným národním symbolem, třeba vlaječkou. K tomuto prožitku jistě nesmí chybět ani takové základní vybavení, jako je pivo a brambůrky nebo čipsy. Jediný problém mám – a sice ten, že nemusím mít kolem sebe mnoho „komentátorů“. Přece jen mi stačí zpravidla pouze ten televizní…

Neděle 19.6.2016, 17:25:

„Už zase na mě letí. Proč jsem se postavil zrovna tady. Co teď s tím? Už jsem viděl mnoho zápasů a sledoval, jak hráč zpracoval míč, ale tohleto bolko je nějaké divné. Dělá si, co chce. Proč jsem tu chodil, proč jsem oblékal ten člutočerný dres s číslem 2? Počkat, půjdu raději kousek dál, tam mi nenahrají. A jéje, zase to ke mně letí. Teď bych se mohl blýsknout hlavičkou. Hop! Nic, spadly mi brýle. Stojí mi to zato?

A těch lidí… Povzbuzují, smějí se, mají poznámky – i jízlivé. A ten místní komentátor, za každou cenu vtipný… ach jo. Není lepší sportovat u TV obrazovky?

Děkuji všem hrajícím dětem, chlopům z Kolovratu, kněžím, statečným ženám a dívkám (ať už štikám nebo sestrám v akci) a všem, kteří při čtvrtém ročníku fotbalu na hřišti v Zábřehu pomáhali s čímkoliv. Zvláště děkuji divákům, kteří přišli povzbudit a sledovali bolko, co ono všechno dokáže, když kolem něj pobíhají nejrůznější lidé…

Ale nakonec bych rád poděkoval Pánu Bohu, Otci, který je na nebesích… On ví.

                                                                                              PKF

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář