Jdi na obsah Jdi na menu

MILÝ RICHARDE

7. 10. 2019

 

foto-p.richarda-henkese.jpg

 

MILÝ RICHARDE

 

Milý Richarde,

          děkuji za setkání. Před pár lety jsem Tě poprvé uviděl na staré fotografii a vůbec by mě nenapadlo, že setkání s Tebou bude tak silné.

Z časového hlediska jsi o hodně starší, než já, ale z pohledu, řekl bych služebního, moc rozdílů nevnímám. Vždyť jsi kněz a já jím jsem také. Jaká byla doba, když jsi sloužil ve Strahovicích, to se mohu dozvědět z historických zdrojů. Ale jaké bylo osobní setkávání s obyčejnými lidmi, jimž jsi sloužil, to mohu jenom tušit. Předpokládám, že to byly chvíle radostné, ale i náročné a možná bolestné.

Tvé rodiště, tedy Ruppach-Goldhausen, jsem poznal, jako velmi přívětivé místo, kde jsou dnes mnozí obyvatelé na Tebe prostě hrdi. Proč? Možná proto, že v době, kdy jsi sloužil, se pomalu plížila Tvou rodnou zemí infekce, zvaná nacionální socialismus a vzala na sebe poměrně líbivý šat, který se lidem díky proklamacím a heslům mocných nebo mocného prostě zalíbil.

Tys poznal, že je to infekce, která může napáchat hodně zla. A také napáchala. Dokonce si tato infekce zvolila jako svůj znak znamení kříže – i když všelijak zalomeného. Tys zůstal věrný znamení Kříže Kristova. Ale obdiv a úcta k Tobě spočívá nejen u Tvých dnešních rodáků, ale i u mnohých lidí evropského kontinentu a dalších míst světa, v tom, žes nabídl nejen upozornění na nebezpečnou infekci, ale podal jsi lék. Kněžský život dle slov Pána Ježíše Krista, a to v podobě křesťanské lásky do krajnosti. V tom se s Tebou nemohu a ani nechci srovnávat, ale spíše Tě chci poprosit, abys nejen mně, ale i mým kolegům v kněžské službě vyprošoval u našeho společného Pána ochotu a odvahu poukázat na nejrůznější infekce dnešního světa, které zamořují lidská srdce, protože jsou podávány dnešnímu člověku ve velmi líbivých šatech podbízivými slovy, která „syčí“ všude kolem nás podobně nebo stejně, jako kdysi prvním lidem u stromu poznání dobra a zla v biblické zahradě…

          Milý Richarde, děkuji Ti za příklad žitého slova o lásce do krajnosti a prosím, přimlouvej se za nás. Protože „musí tu někdo být, aby to řekl“. Na této zemi jsi už vše řekl, teď tedy mluv o nás slabých k Pánu.

                                                                                 PKF