Jdi na obsah Jdi na menu

Misijní kříž

7. 4. 2019

Misijní kříž

 

Byl to velký sklad nejrůznějšího sortimentu materiálů pro dřevostavby. Lepené hranoly, desky, stavební řezivo a další a další. Jelikož se většinou pohybuji v jiném prostředí, než jsou takovéto sklady, přiznávám, že mě překvapilo, co všechno je dnes možné sehnat pro stavbu domu nebo něčeho jiného.

Odborný pracovník nám ukázal, který to je – lepený smrkový hranol. Ano, rozměrově nám vyhovuje, odvoz zajistíme, fakturace proběhne…

Proběhlo několik dnů, možná dva až tři týdny a šel jsem se podívat, jak vypadá. Přiložili jsme horizontální břevno přes vertikální a najednou tu ležel ve stodole přede mnou. Misijní kříž. Mohutný, mlčenlivý, ale „mrtvý“.

Zase několik dnů uteklo a stále ležel ve stodole. Prošel povrchovou úpravou – několikerým nátěrem, ale stále to byl pouze velký kus dřeva.

A pak jsme na něj položili podle šablony kovová písmena, tvořící dvě slova – „LIDOVÉ MISIE“ a letopočet „2019“. Byť stále ve stodole – najednou ožil! Už to nebylo mrtvé dřevo, byl to jasný svědek pro budoucnost.

Šikovní muži ho pak přenesli do kostela, kde spočinul před oltářem v místě, které je vlastně takovou „centrální křižovatkou“ posvátného prostoru. Zaplnil plochu, kam lidé chodí, kterou různě překračují, kde se pohybují. Nedal se přehlédnout.

A pak po týdnu bohoslužeb, promluv a kázání, po dnech adorací se ho dotkla slova požehnání a dopadly na něj kapky svěcené vody. Znovu byl uchopen stejnými muži, kteří ho vnesli do kostela sv. Martina, aby ho v sobotu 30. března 2019 z tohoto chrámu vynesli a předali několika skupinám ochotných a silných mužů z Dolního Benešova a Zábřehu. Ti ho na svých ramenou dopravili až na místo, kde byl vsazen do země, přesněji řečeno do úchytu, který ze země díky obětavosti několika šikovných pomocníků vyrostl.

Není to Golgota, je to půda Dolního Benešova. „Vyrůstá“ z půdy, která je naše, z které jsme byli dle biblického vyjádření „uhněteni“, z půdy – tedy prachu, do kterého se vrátíme.

Tento kříž má být stromem, který přináší ovoce Ducha – lásku, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrotu, věrnost, tichost, zdrženlivost. Proti takovým věcem se nestaví žádný zákon…

Neshánějme se po slávě, není to k ničemu, nechovejme se k sobě navzájem vyzývavě, nebuďme mezi sebou závistiví (Gal 5,22.23.26).

 

Misijní kříži, buď naším majákem, ať nebloudíme nebo neztroskotáme.

 

                                                                                               PKF