Jdi na obsah Jdi na menu

Upila se k smrti…

7. 10. 2024

Upila se k smrti…

            Nevzpomínám si přesně, kdy jsem poprvé slyšel o takovém případu (od některého mého kolegy ve službě), ale je to určitě už spousta let. A další věc, na kterou si už také nevzpomenu je to, jak na mě dotyčná informace zapůsobila, co ve mně vyvolala. Údiv? Nevěřícnost? Nebo prostě nic? Nevím.

Je jistě samozřejmé, že na každého takový případ dolehne jinak. Někdo je citlivý až přecitlivělý, s někým zase nepohne vůbec nic.

Mezi různými médii, která nám přináší moře informací z nejexotičtějších částí světa, by se tato událost jevila skoro jako malicherná… Upila se k smrti – koho to vlastně zajímá?

Dnes se v souvislosti se závislostmi už nemluví pouze o návykových látkách, jakými může být kouření, alkohol či jiné psychotropní sloučeniny, ale už delší dobu se otevřeně mluví o tzv. gamblerství (závislost na hráčství či sázkách s touhou rychle vyhrát), mluví se závislosti na virtuální realitě nejen u dětí a mohli bychom určitě pokračovat. Jakoby v takových situacích přestával fungovat zdravý rozum, nefungovala vůbec žádná vůle, natož vůle pevná…

Možná jste se přistihli, že s dotyčným tvorem dokonce pohrdáte, i když pouze v duchu.

Upila se k smrti… Co, když v tomto případě tam skoro žádný rozum nebyl? Přece i zvíře ví, kdy má dost.

Je velmi pravděpodobné, že jste dotyčnou neznali, ale je také možné, že jste se setkali s někým z její – snad můžeme říci rodiny. Na první pohled velmi nenápadná, skoro byste si jí ani nevšimli, přesto však jsou vždy v naší blízkosti. Mají zvláštně vyvinutou vnímavost pro dotyčnou tekutinu, ale nepohrdnou i nějakou náhražkou.

            A světe, div se, potkal jsem ji už x-krát přímo v našem kostele. Dlouho jsem si myslel, že v posvátném prostoru chrámu se nic takového stát nemůže, ale jak se člověk může mýlit. Prostě se upila k smrti v kostele. Některé činy nebo spíše přečiny mohou mít za následek znesvěcení kostela, ale tady jsem vyhodnotil, že se nic takového snad nestalo. Pan biskup se to ani nedozvěděl, co nás potkalo.

Upila se k smrti a pak bylo její bezvládné tělo položeno na bílé plátno. Ani nevím, zda jí mám litovat – vinné mušky – octomilky.

PKF